BotaLajme

Studimi më i madh për Pfizer: Mbron mirë, por ekziston një ndryshim midis një dhe dy dozave

Deri më sot, studimi më i madh i efikasitetit të Pfizer/BioNTech kundër coronavirusit në popullatën e përgjithshme tregoi se vaksina ofronte më shumë se 95 për qind mbrojtje dhe në të njëjtën kohë tregoi se kjo mbrojtje bie ndjeshëm nëse një person vaksinohet vetëm një herë në vend të dy dozave të rekomanduara.

 

Një analizë e të dhënave të shëndetit publik nga Izraeli – një nga vendet me përqindjen më të lartë të të rriturve plotësisht të vaksinuar – tregoi se vaksina gjithashtu mbronte të moshuarit jashtëzakonisht në mënyrë efektive në një kohë kur varianti më ngjitës anglez mbizotëronte, sipas rezultateve të botuara në Lancet.

 

Nga fillimi i prillit, gati 5 milionë njerëz në Izrael kishin marrë dy doza të Pfizer/BioNTech, më shumë se 70 për qind e popullsisë.

 

Studimi zbuloi se të dy dozat siguruan 95.3 për qind mbrojtje ndaj infeksionit dhe 96.7 për qind mbrojtje kundër vdekjes shtatë ditë pas dozës së dytë. Pas 14 ditësh, ajo mbrojtje u rrit përkatësisht në 96.5 për qind dhe 98 për qind, transmeton Telegrafi.

 

Mbrojtje më e ulët pas vetëm një doze

 

Por mbrojtja ishte dukshëm më e ulët kur njerëzit morën vetëm një dozë të vaksinës.

 

Midis shtatë dhe 14 ditëve pas dozës së parë, mbrojtja kundër infeksionit u gjet të ishte 57.7 për qind dhe mbrojtja kundër vdekjes 77 për qind.

 

Autorët thanë se një dozë e vetme mund të sigurojë një periudhë më të shkurtër të mbrojtjes, veçanërisht në një mjedis ku shfaqen variante të reja virale.

“Është e rëndësishme, siç tregon studimi, që dy doza të vaksinës të rrisin ndjeshëm nivelin e imunitetit dhe mbrojtjes”, tha Jonathan Ball, një profesor i virologjisë molekulare në Universitetin e Nottingham i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

 

“Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që njerëzit të marrin të dyja dozat”.

 

Gjatë studimit, u raportuan 232,268 të konfirmuar me coronavirus dhe në pothuajse 95 për qind të mostrave të testuara, u identifikua varianti anglez B117. U regjistruan 4481 infeksione të rënda dhe 1113 vdekje.

 

Ekipi shkencor tha se nuk mund të studionte efektin e variantit të Afrikës së Jugut, i cili u identifikua gjithashtu në Izrael.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button