Bota

Një shpikje e re, Kina lançoi satelitin për parashikimin e motit në hapësirë

Kina sot lançoi satelitin e saj të ri Fengyun-3E për parashikimin e motit në hapësirë, njoftoi media shtetërore. Sateliti është i pajisur me 11 sensorë nga distanca të cilat pritet të “përmirësojnë saktësinë e parashikimit të motit”, sipas agjencisë së lajmeve Xinhua. Ai u lançua nga Qendra e Lançimit të Satelitëve Jiuquan në shkretëtirën Gobi të Kinës veriperëndimore.

Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës (CNSA) tha se sateliti meteorologjik “është projektuar me një jetëgjatësi prej tetë vjetësh dhe kryesisht do të mat temperaturën atmosferike, lagështinë dhe parametrat e tjerë meteorologjikë për aplikimet parashikuese numerike, duke përmirësuar kapacitetin e parashikimit të motit të Kinës”.

Me futjen në përdorim të këtij sateliti të ri, autoritetet kineze të hapësirës do të jenë në gjendje të monitorojnë dhe raportojnë mbulimin global të borës dhe akullit, temperaturën e sipërfaqes së detit, katastrofat natyrore dhe ekologjinë “për t’iu përgjigjur më mirë ndryshimeve klimatike dhe për të parandaluar dhe zbutur katastrofat meteorologjike”.

“Sateliti do të monitorojë mjediset diellore dhe hapësinore dhe efektet e tyre, si dhe të dhënat jonosferike për të përmbushur nevojat e parashikimeve të motit hapësinor dhe shërbimeve mbështetëse”, shtoi CNSA.

Ndërkohë, tre astronautë kinezë të dielën përfunduan “të gjitha detyrat për aktivitetet e tyre të para jashtë anijes kozmike në hapësirë”.

Kina dërgoi astronautët në hapësirë në bordin e anijes kozmike Shenzhou-12 më 17 qershor. Dy nga tre astronautët kishin dalë nga moduli kryesor Tianhe i stacionit hapësinor të Kinës të dielën, tha Agjencia Kineze Hapësinore. Ata instaluan mbajtëset e këmbëve dhe platformat e punës jashtë anijes kozmike në krahun mekanik për rreth shtatë orë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button