Rajoni

Rritja e rasteve me COVID, Greqia shtrëngon masat kufizuese

Athinë – Punonjësit e kujdesit duhet të vaksinohen të pari deri më 16 gusht; klientët e restoranteve dhe të kafeneve duhet të parqesin dëshminë për t’u ulur brenda

Pas njoftimit të së hënës nga Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis, Ministri i Shëndetësisë Vassilis Kikilias përsëriti të martën se vaksinimi i të gjithë personelit në azilet e pleqve, private dhe publike dhe njësitë për personat me aftësi të kufizuara është i detyrueshëm dhe se të gjithë duhet të marrin të paktën dozën e parë të vaksinës deri në 16 gusht.

Në të njëjtën kohë, qeveria njoftoi se klientëve në restorante të mbyllura, bare dhe kafene do t’u kërkohet të provojnë se janë vaksinuar ose janë testuar negativisht brenda tre ditëve të fundit.

Duke iu referuar personelit në shtëpitë e pleqve private dhe publike, Kikilias paralajmëroi se “kushdo që refuzon të vaksinohet ose nuk e përfundon vaksinimin do të detyrohet të marrë leje pa pagesë”. Ai shtoi se subjektet që shkelin rregullat përkatëse do të gjobiten 50,000 euro, ndërsa gjoba përcaktohet në 200,000 euro në rastet e shkeljeve të përsëritura.

Përkatësisht, punonjësit në spitale, qendra shëndetësore dhe qendra diagnostikuese duhet të vaksinohen deri më 1 shtator.

Azilet dhe njësitë e kujdesit shëndetësor do të jenë në gjendje të punësojnë personel me kohë të caktuar për të zëvendësuar ata që nuk janë të vaksinuar.

Për më tepër, do të ngrihen komitete të posaçme për të vlerësuar kërkesat e përjashtimit të vaksinimit bazuar në vlerësimin e arsyeve shëndetësore, të cilat do të përcaktohen nga Komiteti Kombëtar i Vaksinimit.

Deri më sot, rreth 80% e stafit në spitale dhe qendra shëndetësore në Greqi janë vaksinuar kundër Covid-19, me përqindjen më të lartë të regjistruar në mesin e stafit mjekësor (rreth 93%).

Në të kundërt, normat janë më të ulëta për personelin në azilet e pleqve dhe njësitë për personat me aftësi të kufizuara. Sipas Zëvendës Ministres së Punës Domna Michailidou në komentet për Skai TV, afërsisht 65% e të punësuarve në njësitë private janë vaksinuar ndërsa shifra qëndron në 43% për njësitë publike.

Rregulloret për klientët që hyjnë në restorante të mbyllura, bare dhe kafene, të cilëve u duhet prova e vaksinimit ose që kanë rezultuar negativ, do të qëndrojnë në fuqi deri në gusht. Ata gjithashtu diktojnë që të gjithë klientët në bare dhe restorante të mbyllura do të duhet të ulen. Ata që darkojnë jashtë nuk do t’u kërkohen prova të vaksinimit ose test.

“Është thelbësore të mos krijohet përshtypja se po humbasim kontrollin e pandemisë në mënyrë që industria jonë e turizmit të mund të vazhdojë dhe të funksionojë normalisht,” tha Ministri i Zhvillimit Adonis Georgiadis në një konferencë shtypi.

“Kursi i ekonomisë së Greqisë do të varet nga sa mirë ne i përmbahemi masave dhe kontrollojmë pandeminë,” tha ai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button