Lajme

Rëndohet situata e zjarrit në Kukës, tymi pushton zonën e Kalimashit, probleme në qarkullimin rrugor

Dy vatra zjarri vijojnë të jenë aktive në qarkun e Kukësit. Njëra është në Majën e Rrunës dhe tjetra në Valbonë të Tropojës, ndërkohë që filluar prej disa orësh ndërhyrja nga toka e efektivëve zjarrfikës në qafën e Kumbullës në zonën e Kalimashit, flakë që depërtuan nga zjarri i rënë në Fan të Mirditës.

Janë mbi 80 forca të emergjencave civile, të ushtrisë, detashmentit rajonal të mbrojtjes, të shërbimit pyjor, ka efektivë po ashtu nga Mirdita dhe Shkodra por edhe banorë të zonës të cilët janë angazhuar të shuajnë flakët e mëdha të zjarrit e ndërsa ende nuk ka një ndërhyrje nga ajri edhe pse pritet mbërritja e një helikopteri. Terreni malor është tejet i vështirë për t’u përshkuar si në këmbë ashtu edhe nga mjetet zjarrfikëse ndaj mbetet domosdoshmëri ndërhyrja nga ajri.

20 vatra zjarri janë regjistruar gjatë këtyre ditëve në Kukës, nga të cilat 18 janë shuar duke vënë situatën nën kontroll, por aktive vijojnë të jenë këto dy shpërthime zjarri. Vetëm në majën e Rrunës janë djegur 1500 hektarë pyje, kullota dhe bimësi sipërfaqe të tëra toke, ndërkohë që është arritur të neutralizohet vetëm një anë e malit e përfshirë nga flakët, por një pjesë e madhe vijon të jetë nën pushtetin e zjarrit.

Gjatë natës ka patur përhapje të zjarrit duke qenë se është regjistruar erë e fortë, megjithatë ka qenë nën kontroll nga ana e rojeve të angazhuara në këtë operacion. Dyshohet se flakët e zjarrit janë shkaktuar nga disa persona që nga pakujdesia për të hapur kullota iu ka dalë situata jashtë kontrollit, por janë ndihmuar edhe nga temperaturat e larta. Vështirësia qëndron në në depërtimin e terrenit malor, ndaj kërkohet ndërhyrje emergjente nga ajri.

Shqetësim mbetet përhapja e madhe e tymit që vjen nga djegia e bimësisë për shkak se dalja e reve të tymit në rrugën kryesore afër Kalimashit aty ku ndodhet edhe tuneli, tanimë që është rritur edhe fluksi i makinave në hyrje të kufirit me Shqipërinë çka e vështirëson së tepërmi lëvizjen e drejtuesve të automjeteve që lëvizin në rrugën e Kombit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button