Lajme

Afganët sot në Shqipëri, Xhaçka zbulon ku do strehohen në Durrës dhe Tiranë: Janë marrë të gjitha masat!

Sot pritet të mbërrijnë në Shqipëri, grupi i parë i afganëve i evakuar nga Afganistanit pas marrjes së kontrollit nga ana e talebanëve. Si duket përgatitjet për
pritjen dhe strehimin e tyre në Shqipëri, po shkojnë drejt fundit.

Detajet bëhen me dije nga ministrja e Punëve të Jashtme, Olta Xhaçka, e cila shprehet se pritja e afganëve do të bëhet me forca të shumta sigurie në Rinas, pa harruar edhe asistencën psikologjike për këta shtetas.

Postimi i Olta Xhaçkës

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka në cilësinë edhe të koordinatores për operacionin humanitar në ndihmë të shtetasve afganë ka inspektuar sot qendrën pritëse dhe strukturat akomoduese, të ngritura posaçërisht për pritjen e një numri ende të pacaktuar të ardhurish.

Ministrja Xhaçka është takuar me drejtues të disa strukturave të Forcave të Armatosura, të Policisë së Shtetit e të Policisë Kufitare dhe ka ndjekur nga afër punën e bërë në qendrën pritëse në aeroportin e Rinasit, ku qytetarëve afganë do tu jepet ndihma e parë shëndetësore, asistencë psikologjike/sociale dhe shërbimi bazik për ushqim apo nevoja të tjera të mundshme.

Qendra, e pajisur me çadra mjekësore e të ndihmës së parë ka një kapacitet prej 400 personash dhe do të shërbejë si ndalesa e parë e pasagjerëve në mbërritjen në Shqipëri. Më pas, pas modaliteteve respektive ligjore ata do të shoqërohen për në strukturat akomoduese në Tiranë apo Durrës, në varësi të numrit të personave që do të strehohen përkohësisht në Shqipëri.

Ministrja Xhaçka ka informuar se situata po ndiqet minutë pas minuti në bashkëpunim me aleatët dhe se janë marrë të gjitha masat, kurdo që të mbërrijë avioni i parë. Ministrja është ndalur edhe në strukturat akomoduese në Tiranë, të cilat janë hapësira të lira e të pajisura me të gjitha kushtet e jetesës për individë apo famije. Qytetarët afganë do të qëndrojnë për pak javë në këto qendra, për tu zhvendosur më pas në disa struktura hoteljere në bregdet në pritje të kryerjes së procedurave për transferimin e tyre drejt destinacionin final.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button