Lajme

Britania e Madhe premton se do të strehojë 20 mijë afganë

Qeveria britanike ka premtuar se do të strehhojë mijëra refugjatë afganë pasi talebanët morën kontrollin e Kabulit. Sipas skemës së re 20,000 afganëve do t’u ofrohet një rrugë apo mundësi për të krijuar shtëpinë e tyre në Mbretërinë e Bashkuar në vitet e ardhshme, raporton BBc.

Në vitin e parë do të kenë të drejtë 5000 refugjatë, me përparësi gratë, vajzat dhe të tjerët në nevojë.

Sekretarja e Brendshme Priti Patel u bëri thirrje vendeve të tjera që të ndihmojnë, duke shkruar në Daily Telegraph se nuk mund ta bëjnë këtë vetëm.

Partitë opozitare e kanë kritikuar skemën e zgjidhjes për shkak se nuk ka shkuar aq larg.

Plani i ri është në krye të skemës ekzistuese për përkthyesit dhe stafin tjetër që kanë punuar për Mbretërinë e Bashkuar.

Rreth 5,000 afganë dhe anëtarë të familjes pritet të përfitojnë nga kjo politikë.

Skema bazohet në atë të prezantuar gjatë luftës siriane, e cila gjithashtu pa 20,000 të zhvendosur në Mbretërinë e Bashkuar nga 2014 në 2021.

Por ministrat pranojnë se praktikat e largimit të njerëzve nga Afganistani do të jenë shumë më të komplikuara për shkak të shtrirjes së kontrollit talebanë.

Njerëzit e brendshëm qeveritarë nuk e dinë shkallën në të cilën regjimi i ri do t’i lejojë njerëzit të ikin nëse ata e zgjedhin këtë.

Do të ketë fonde për programin e zhvendosjes dhe qeveria do të punojë me këshillat vendorë dhe qeveritë e caktuara se ku të strehojnë afganët që vijnë në MB.

Kryeministri Boris Johnson do të hapë një debat në Dhomën e Komuneve mbi situatën në Afganistan nga ora 09:30 e ditës së sotme.

Doëning Street tha se Johnson foli me presidentin amerikan Joe Biden të martën në mbrëmje për evakuimin e Kabulit.

Udhëheqësit “vendosën të vazhdojnë të punojnë ngushtë së bashku për këtë në ditët dhe javët në vazhdim për të lejuar sa më shumë njerëz të jetë e mundur të largohen nga vendi”, tha një zëdhënës.

“Kryeministri theksoi rëndësinë e mos humbjes së fitimeve të arritura në Afganistan gjatë 20 viteve të fundit, të mbrojtjes së vetes nga çdo kërcënim i shfaqur nga terrorizmi, dhe të vazhdimit të mbështetjes së popullit të Afganistanit.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button