Lajme

Çfarë është Planeti Nëntë, dhe a ekziston vërtet

Planeti i nëntë, i njohur gjithashtu edhe si planeti X, është një objekt masiv hipotetik në një orbitë eliptike të vendosur shumë përtej Plutonit, afërsisht në një distancë që do të duheshin 10,000 deri në 20,000 vjet që Toka të përfundonte një udhëtim të vetëm rreth Diellit.

Megjithëse asnjë vëzhgim i drejtpërdrejtë nuk është bërë ndonjëherë për këtë objekt që i përshtatet përshkrimit të Planetit Nëntë.

Në fillim të vitit 2016, astronomët e Institutit të Teknologjisë në Kaliforni, Mike Brown dhe Konstantin Batygin njoftuan se nga vëzhgimi i tyre i orbitës së planetit xhuxh 2012 VP113, vërejtën se rreshtohet në mënyrë të pabesueshme me orbitat e pesë objekteve të tjera ekstreme trans-Neptuniane.

Dy vjet më vonë, objekti trans-Neptunian 2015 BP519 u llogarit gjithashtu se ishte në një trajektore të pazakontë dhe mund të ndikohej nga një masë e ngjashme.

Deri më sot, dëshmia më e mirë e një planeti të pazbuluar në skajet më të largëta të Sistemit tonë Diellor mbetet ky grupim.

Sidoqoftë, analizat e mëvonshme të kryera nga Anketa e Origjinave të Sistemit të Jashtëm, si dhe disa rezultate të tjera të sondazhit, nuk kanë gjetur asnjë shenjë të grupimit midis objekteve të tjera relevante trans-Neptuniane, duke e bërë ekzistencën e Planetit Nëntë jashtëzakonisht të diskutueshme tani për tani.

Çfarë tjetër mund të shpjegojë grupimin e pazakontë të orbitave të objekteve trans-Neptuniane?

Orbitat e lidhura çuditërisht midis objekteve trans-Neptuniane mund të jenë rezultat i disa fenomeneve të ndryshëm nga një planet i madh, i fshehur.

Për shembull, shumë objekte më të vogla në zonën e duhur, në kohën e duhur, mund të sigurojnë ngritjen e nevojshme gravitacionale.

Në një nivel më ekzotik, një masë e madhe dhe e errët mund të shpjegohet me praninë e një vrime të vogël të zezë.

Si mund të konfirmojmë që Planeti Nëntë ekziston?

Nëse Planeti Nëntë ekziston, largësia e tij ekstreme është diku rreth 10 herë më larg se Neptuni. Zbulimi i tij do të bëhet edhe më i vështirë sa më larg që të jetë.

Ndjekja e më shumë objekteve trans-Neptuniane mund të ndihmojë në zbulimin e tij. Matjet e Cassini në Saturn përjashtuan rajonet e Sistemit tonë Diellor nga ndikimi i planetit hipotetik.

Tani për tani, Sistemi ynë Diellor mbetet një familje me tetë planet. Edhe nëse nuk gjendet asnjë shenjë e një anëtari të nëntë, kërkimi mund të zbulojë shumë sekrete të tjera në hapësirë, për ta bërë gjuetinë astronomike të vlefshme.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button