Lajme

Turqia blen armë nga Rusia, SHBA nuk e pret aspak mirë

Në takimin që presidenti rus dhe ai turk zhvilluan një ditë më parë, mësohet se janë diskutuar edhe marrëdhëniet bilaterale mes dy vendeve. Mediat turke shkruajnë se Erdogan ka folur me Putin për lidhjen mes shteteve në fushën e mbrojtjes, ndërsa pjesë e bisedës ka qenë mjete luftarake si nëndetëset, avionët dhe ndihma që do të jap Rusia për ndërtimin e dy centraleve bërthamorë në Turqi.

Rusia ka propozuar gjithashtu një bashkëpunim në fushën e aeronautikës për një stacion të përbashkët të lëshimit të raketave në hapësirë. Situata në Lindjen e Mesme ishte një pikë tjetër për të cilën diskutuan homologët, ndërsa në vende të ndryshme kanë interesa të kundërta.

Situata në Siri dhen Libi, sikundër edhe në Nagorno Karabak mori vëmendjen e dy liderëve për të vendosur rend dhe paqe në këto vende. Kjo marrëdhënie kaq e ngushtë e Turqisë që është anëtari NATO-s me një vend si Rusia, ka sjellë edhes hqetësime në Ëashington. Marrëdhëniet me Amerikën, sipas presidentit turk, janë të ngushta, por nëf ushën e mbrojtjesTurqia do t’i zhvillojë kapacitetet e saj si e mendon ajo mëmirë, – tha presidenti turk më herët për Neë York Times-in.

Erdogan tha se do të takohet me presidentin amerikan në Romë, në fund të tetorit, dhe më pas edhe në Glasgoë, ku do të diskutojnë për çështje ushtarake, tregtare dhe politike.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button