Lajme

Si të aktivizoni nervin qetësues të trurit

Është një mjet i fuqishëm kundër dhimbjeve të kokës, depresionit dhe të tjerëve. Ne kemi triliona nerva në të gjithë trupin tonë, por njëri prej tyre ka potencialin të ndikojë në një sërë kushtesh shëndetësore: Nervi pneumogastrik.

Ndryshe i njohur si nervi i 10 -të kranial, është më i gjati në trup që vjen nga truri. Ai luan një rol integral në mirëqenien duke ndihmuar në kontrollin e rrahjeve të zemrës, duke zvogëluar inflamacionin dhe duke ndihmuar tretjen. Për më tepër, një numër provash në rritje sugjerojnë se përdorimi i forcës së tij mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm.

Çfarë mund të bëjë nervi pneumogastrik

Disa nga funksionet e tij më të njohura përfshijnë sistemin nervor parasimpatik, përmes të cilit ndikon në vigjilencë dhe relaksim. Kur ndiheni të stresuar, për shembull, mund të jeni të stimuluar. Si rezultat, presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës bien dhe mund të ndiheni të trullosur apo edhe të fikët.

Pas reagimit ndaj stresit, mund të shkaktojë lëshimin e kimikateve që ju ndihmojnë të ndiheni të qetë dhe të relaksuar, duke e mbajtur sistemin tuaj nervor në ekuilibër.

Sa ju nevojitet vërtet për tu rikuperuar pas një nate pagjumësie?

Në 2018, Administrata Federale e Barnave (FDA) miratoi një stimulues portativ nervor qendror për përdorim në parandalimin e dhimbjeve të kokës dhe migrenës në të rriturit. E vendosur mbi nervin në qafë, ofron stimulim të butë elektrik. Pajisja mund të përdoret çdo ditë, në varësi të rekomandimit të mjekut.

Stimulimi nervor ka qenë një opsion për disa njerëz me epilepsi që nga viti 1997, kur FDA miratoi një pajisje të ngjashme me stimuluesit kardiak që dërgon stimuj elektrikë në nerv, duke ndihmuar në parandalimin e krizave te njerëzit, epilepsia e të cilëve nuk i përgjigjet trajtimeve të tjera. Por duhet të rregullohet me kujdes në mënyrë që të mos tejkalojë vijën e hollë midis mjaft dhe shumë.

Trajton kushtet e shëndetit mendor

Ky stimulim nervor është miratuar gjithashtu nga FDA për trajtimin e depresionit dhe është gjetur se përfiton disa njerëz me çrregullim bipolar dhe ankth.

Ndihmon në shërimin pas një goditje në tru

Disa kërkime sugjerojnë se kur kombinohet me rehabilitimin, stimulimi i nervit qendror mund të ndihmojë në trajtimin e njerëzve me dëmtime afatgjata të krahut të moderuar deri të rëndë.

Si mund ta aktivizoni nervin pneumogastrik?

Mënyra më e thjeshtë për të ndikuar në nervin pneumogastrik mund të jetë praktikimi i frymëmarrjes së thellë rregullisht. Bëni nxjerrjet tuaja dy herë thithjet tuaja. Provoni “frymëmarrjen 4-7-8”: Thithni hundën për 4 sekonda, mbani frymën për 7 sekonda dhe nxirrni frymën përmes gojës për 8. Bëni tetë raunde të kësaj të paktën dy herë në ditë, veçanërisht kur jeni të stresuar.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button