Lajme

Rënia e flokëve është problem, ushqimet e yndyrshme janë shkaku

Rënia e flokëve ndonjëherë vjen për shkak të sëmundjeve. Një dietë me yndyrë të lartë bllokon rigjenerimin e folikulave të flokëve dhe shkakton humbjen e flokëve. Qelizat staminale rinovohen në secilin cikël jetësor të gjëndrës së flokut, për të lejuar që flokët të rriten përsëri pas rënies. Me moshën, disa qeliza të folikulave të flokut (HFSC) ndalojnë së përtërituri veten dhe për këtë arsye flokët fillojnë të hollohen.

Sipas asaj që u gjet në studimet e kryera te minjtë, obeziteti duket se e përshpejton këtë proces. “Duke krahasuar minjtë që ndiqnin një dietë standarde dhe minjtë që ndiqnin një dietë me yndyrë të lartë, doli që këta të fundit humbën shumë më shumë flokë sesa të parët”, thuhet në studim.

HFSC-të e minjve të shëndoshë treguan stres të madh oksidativ, i cili bllokoi aktivizimin e rrugës sinjalizuese të proteinës iriq Sonic, përgjegjëse për rigjenerimin e folikulave të flokëve dhe shkaktoi humbjen e flokëve.

Ky efekt është edhe më i dukshëm te minjtë në moshë të madhe, megjithatë do të ishte i kthyeshëm. Për të bllokuar rënien e flokëve, thonë studiuesit, do të ishte e mjaftueshme për të riaktivizuar shtegun sinjalizues të proteinës. Por meqenëse parandalimi është më i mirë sesa kurimi, këshillohet që të përdorni një dietë me yndyrë të ulët.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button