Lajme

Talebanët thirrje SHBA-së për heqjen e sanksioneve

Në një letër drejtuar Kongresit Amerikan, talebanët i kanë bërë thirrje SHBA-së që t’i përgjigjet krizës humanitare dhe ekonomike që po shpaloset në Afganistan. Letra është nënshkruar nga Ministri i Jashtëm Taliban Amir Khan Mutaki.

Për momentin, sfida themelore me të cilën po përballet populli ynë është siguria financiare dhe në themel të këtyre shqetësimeve është ngrirja e aseteve nga qeveria amerikane”, shkruhet në letër.

Talebanët janë të shqetësuar se nëse vazhdon situata aktuale, kjo do të çojë në migrim masiv dhe do të dëmtojë sektorët e shëndetësisë dhe arsimit të vendit.

“Kur një fëmijë vuan nga kequshqyerja, kur një nënë vdes nga mungesa e shërbimeve shëndetësore, kur një afgan është i privuar nga ushqimi, strehimi, ilaçet dhe nevojat e tjera themelore, kjo nuk mund të justifikohet politikisht apo logjikisht dhe sigurisht dëmton prestigjin e qeverisë. dhe popullit të Shteteve të Bashkuara, sepse është një çështje humanitare.”

Kur talebanët morën pushtetin në gusht, shumica e ndihmave për Afganistanin u pezulluan. Rreth 9 miliardë dollarë të rezervës së bankës qendrore të vendit, pjesa më e madhe e së cilës ishte “stacionuar” në Shtetet e Bashkuara, është ngrirë.

Qeveria e Kabulit merte 8.5 miliardë dollarë në vit ndihmë ushtarake dhe civile, sipas një raporti nga Rrjeti i Analistëve të Kabul Afganistanit. Dhe deri më tani është përdorur 75% të shpenzimeve publike. Miliona njerëz kanë humbur burimet e tyre kryesore të të ardhurave, ndërkohë që sektorët e arsimit dhe shëndetësisë, si dhe shërbimet e tjera publike, nuk janë më plotësisht funksionale.

Organizata e Kombeve të Bashkuara ka paralajmëruar se nga mesi i vitit 2022, 97% e afganëve mund të vuajnë nga varfëria.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button