Lajme

Si ndikon ajri i thatë në shëndetin tuaj

Kur nivelet e lagështisë bien nën 30 përqind, në shtëpi ose në zyrë, rritet dhe rreziku i disa problemeve shëndetësore.

Sipas mjekëve, simptomat e astmës, veçanërisht konvulsionet, mund të përkeqësohen nga ajri i ftohtë dhe i thatë. Simptomat e bronkitit, sinusitit dhe sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes gjithashtu mund të përkeqësohen nëse kaloni shumë kohë në një mjedis me shumë ajër të thatë.

Sa më e ulët të jetë temperatura dhe lagështia e ajrit, aq më shumë dhimbje dhe acarim do të keni në fyt. Pra, nëse zgjoheni në mes të natës dhe e keni të vështirë të gëlltisni, kontrolloni nivelet e lagështisë dhe temperaturës në shtëpinë tuaj.

Nëse punoni në një mjedis zyre ku ajri i kondicionuar mban lagështinë të ulët, ajri i thatë mund të ndikojë në shtresën e lotit që mbron kornenë tuaj. Prania e ajrit të thatë përkeqëson problemet për shkak të përdorimit të tepërt të ekraneve, si skuqje dhe dhimbje, konjuktivit dhe në raste më të rënda keratiti.

Sipas studiuesve, ajri i thatë i brendshëm, veçanërisht në mjedise me ajër të kondicionuar, mund të çojë në lëkurë të ashpër dhe të thatë. Ajri i thatë gjithashtu mund të përkeqësojë simptomat e ekzemës dhe dermatitit atopik.

Kalimi i periudhave të gjata në një mjedis shtëpie shumë të thatë mund të zbrazë nivelet e lëngjeve të trupit tuaj. Përqendrimi i urinës është një biomarker karakteristik i dehidrimit.

Provat klinike sugjerojnë se ajri i thatë dhe i nxehtë mund të rrisë rrezikun e gripit dhe madje edhe pneumonisë, duke zgjatur jetën e viruseve. Përveç kësaj, mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të luftuar infeksionet virale duke dobësuar dhe zvogëluar mukozën tuaj të hundës – pjesë e mbrojtjes natyrore të trupit tuaj kundër këtyre mikrobeve.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button