KosovaLajmeOpinione

Çmimi “Artistët e së nesërmes” 2022: Ecje nëpër ekspozitë me Mimoza Sahiti, Valdrin Thaqi, Agrina Vllasaliu

E enjte, 1 dhjetor 2022, ora 19:00
Adresa: Klubi i Boksit, Mark Isaku 8, 10000 Prishtinë, Republika e Kosovës
Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të ftojë publikun për një ecje dhe
bisedë nëpër ekspozitën e Çmimit “Artistët e së nesërmes” 2022 me artistët finalist me Mimoza
Sahiti, Valdrin Thaqi, Agrina Vllasaliu.
Ngjarja synon të krijojë hapësirë për diskutim me publikun në lidhje me punët dhe praktikën
artistike të artistëve finalist të Çmimi “Artistët e së nesërmes” 2022, hulumtimin, përvojën e tyre
gjatë procesit dhe lidhjen e ekspozitës me dimensione të tjera shoqërore.
Shpallja e fituesit të Çmimit “Artistët e së nesërmes” 2022 do të bëhet me 3 dhjetor ora 19:00.
Çmimi “Artistët e së nesërmes” është një projekt unik që u ofron artistëve të arteve pamore nën
moshën 35 vjeçare mundësinë të krijojnë vepra të reja, të bëhen pjesë e një procesi specifik që
përfshinë vlerësimin e veprave dhe artistëve nga një juri kredibile ndërkombëtare, mundësi që
të bashkëpunojnë me ekipin kuratorial të Stacion – Qendrën për Art Bashëkohor Prishtinë dhe të
marrin pjesë në ekspozitën vjetore të finalistëve të çmimit “Artistët e së nesërmes” edhe të
udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe të përjetojnë dinamikën e skenës artistike të
Nju Jork-ut, për dy muaj qëndimi në Residency Unlimited. Pas kthimit nga SHBA artistët fitues
bëhen pjesë e programit vjetor të Stacion- Qendra për Art Bashkëkohor në Prishtinë me
ekspozitën personale që shfaqet në Klubin e Boksit në Prishtinë.
Juria e çmimit “Artistët e së nesërmes” 2022 e përbërë nga Anne Barlow, drejtoresha e TATE St
Ives, Miljana Dunđerin, artiste, drejtoreshë e Qendrës Kulturore private “Akvarijus”, Laura
Raicovich, shkrimtare, kuratore, Bernhard Rüdiger, artist, profesor në École Nationale des
Beaux Arts në Lyon, Driton Selmani, artist, ka zgjedhur tre finalistët e çmimit “Artistët e së
nesërmes” 2022, Mimoza Sahiti, Valdrin Thaqi, Agrina Vllasaliu.
Finalistja e parë është Mimoza Sahiti, ajo ka lindur dhe është rritur në Offenbach të Gjermanisë.
Ajo ka studiuar ekonomi deri në vitin 2018 dhe ka filluar studimet për pikturë në akademinë e
arteve të bukura në Vjenë që nga tetori i vitit 2022. Gjatë studimeve të para për ekonomi ka
filluar të pikturojë me aril dhe një vjet pikturon me vaj në një eksperiment jotradicional dhe në
mënyrë të improvizuar. Gjatë qëndrimit të saj në Kosovë nga viti 2020 – 2022 ajo ka ekspozuar
në disa hapësira në Prishtinë, Gjilan dhe ka marrë pjesë në Manifesta 14, në muzeun e artit
bashkëkohor të Sofjes, Bullgari dhe tashmë është pjesë e koleksionit në Galerinë Kombëtare të
Prishtinës.
Punimet e papërpunuara dhe të gjalla të Mimoza Sahitit sfidojnë konvencionet tradicionale në
pikturë. Duke transmetuar një zemërim të caktuar përmes vetë sipërfaqes së bojës, puna e saj
pasqyron një feminizëm të ashpër që mbështet qasjen e saj ndaj kapitalizmit, identitetit, traumës
personale dhe kolektive. Në përshkrimet e saj të figurës njerëzore, një ndjenjë frike dhe
cenueshmërie pasqyron shqetësimet e saj rreth statusit të gruas në shoqëri dhe natyrës së
pasigurt të ekzistencës njerëzore në përgjithësi.
Finalisti i dytë është Valdrin Thaqi i lindur në vitin 1994, në Skenderaj. Diplomoi në Fakultetin e
Arteve në Prishtinë, në vitin 2019, dega e piktures. Praktika e tij artistike përfshin, pikturen,
skulpturen dhe artin konceptual. Thaqi, dha një kontribut të madh në skenën e artit kosovar,
përgjatë 5 viteve të fundit. Ishte fitues i dy cmimeve prestigjioze: Cmimi i parë në bienalen
Muslim Mulliqi (2018) dhe Cmimi i parë Artistët e rinj (2019). Në fund të vitit 2020 u shpërngul
në Berlin, ku dhe sot jeton dhe vepron në mes Berlinit dhe Prishtinës.
Ekspozitat e përzgjedhura: Pleasures, Bazament Art Space, Tirane(2022)/ Manifesta 14 (2022)/
Internal, Hapësira Room 5 – Open Studio (2022)/ Bazuar në ngjarje të vertetë,Galeria
kombetare e Arteve, Prishtinë (2021)/ Tongue follows the toothache, Galeria Green Hill, Berlin
(2021)/ Nothing Like Home, Galeria LambdaLambdaLambda, Prishtinë (2021)/Galeria
Weserhalle, Berlin (2021)/Rezidenca GlogauAir, Berlin (2020)/ Cmimi Artistët e rinj, Galeria
kombëtare e Arteve, Prishtinë (2019)/ Bienalja Gjon Mili, Imazhe mes fakteve dhe trillimeve,
Galeria kombëtare e Arteve, Prishtinë (2019)/ Bienalja Muslim Mulliqi, Galeria Kombëtare e
Arteve, Prishtinë (2018)/ It’s been a while since I saw a cloud in the sky, Galeria Motrat,
Prishtinë (2018)/ Pristine Blind date, Termokiss, Prishtinë (2018)/ Therapy (2017), External
(2018), On Sale (2022) Intervenime publike me grupin HAP.
Duke përfshirë pikturën, skulpturën, instalacionin dhe ndërhyrjet e llojeve të ndryshme, vepra e
Valdrin Thaqit është e frymëzuar nga filozofia dhe ekzistencializmi, dhe ajo që artisti i sheh si
absurditete që rrjedhin nga proceset, gjendjet dhe ngjarjet në jetën e përditshme. Puna e tij
aktuale fokusohet në ndikimin e njeriut në mjedis, shkrirjen e inteligjencës natyrore dhe
artificiale dhe dilemat morale dhe etike që lindin në lidhje me modifikimin gjenetik.
Finalistja e tretë është Agrina Vllasaliu, ka lindur më 8 gusht 1990 në Prishtinë, por është rritur
në Berlin të Gjermanisë që kur ishte dy vjeç. Nga viti 1991 deri në vitin 1992, prindërit e saj
vendosën të largohen për një kohë nga Kosova për shkak të situatës kritike. Kur situata në
Kosovë u përkeqësua dhe shpërtheu lufta në vitin 1998, shpejt u bë e qartë se kthimi nuk ishte
një opsion për atë kohë. Pavarësisht përvojës së luftës nga larg, prindërit e Agrinës u ndikuan
nga kjo ngjarje. Në fëmijërinë e hershme, ajo përjetoi pafuqinë e prindërve përballë luftës dhe
se si ndodhi kjo rrethanë paralelisht me jetën e tyre të përditshme në Gjermani. Jeta e saj në
Gjermani u ndikua shumë nga rritja mes kulturës shqiptare dhe asaj gjermane. Në moshën e
shkollës fillore, Vllasaliu ka vijuar shkollën gjermane dhe një herë në javë edhe atë shqipe në
Berlin, e cila më së shumti organizohej nga njerëz të ikur nga Kosova, për t’u dhënë brezave të
rinj lidhje me gjuhën dhe kulturën. Që në moshë të re, asaj iu bë e qartë se ajo e shihte
profesionin e saj në fushën krijuese dhe artistike. Pas mbarimit të shkollës së mesme në vitin
2010, ajo punoi në aplikimet e saj në universitetet e artit në Gjermani dhe filloi studimet e saj për
art në Universitetin e Arteve (UDK) në 2011/12 në kombinim me studimet e gjeografisë në
Universitetin Humboldt (HU) në Berlin.
Në UDK, ajo studioi që në semestrin e tretë në klasën e Ursula Neugebauer, ku u diplomua me
magjistraturë në fund të prillit 2022. Në klasën e Ursulës ata studiuan strategjitë konceptuale të
artit dhe perceptimin e hapësirës me media të përziera. Së bashku me studentët dhe pedagogët
në ndryshim si Clemens Krauss (mjek dhe artist mjekësor), Frederick Foert (artist), Thorsten
Goldberg (artist në hapësirën publike) dhe Wiebke Hahn (kurator), ata organizuan një sërë
ekspozitash dhe shkëmbimesh me klasa të tjera. Përveç ekspozitave të rregullta dhe vjetore në
fund të semestrit në objektin e UDK-së, ata realizuan projekte dhe ekspozita të përbashkëta në
Berlin, Vjenë dhe Shangai.
Jashtë ekspozitave në klasë, ajo ka marrë pjesë në projekte të ndryshme në Berlin, Hildesheim
dhe Vjenë në vitet e fundit, ku janë ekspozuar disa nga punimet e saj më të fundit, të cilat
fokusohen kryesisht në fushën e diskurseve feministe. E ndikuar nga rritja mes dy kulturave, ajo
eksploron kërkimin e identitetit dhe shtëpisë, çështjen e rolit të gruas dhe pyetjen e
vazhdueshme të normave. Punimet e saj luhaten mes pikturës, skulpturës dhe instalacionit.
Agrina Vllasaliu i konsideron nocionet e shtëpisë dhe atdheut nga perspektiva diasporike. Në
veprën e saj, temat e zhvendosjes, mallit dhe kujtesës hulumtohen përmes referimeve ndaj
historive gojore dhe folklorit, si dhe të brendshme të imagjinuara shtëpiake. Një humor i caktuar
përshkon gjithashtu disa prej veprave të saj, duke krijuar një intimitet të dukshëm me shikuesit e
saj, ndërsa në të njëjtën kohë fsheh një ankth më të errët pas gjestit feminist.
Fituesi/ja i/e çmimit “Artistët e së nesërmes” 2022 do të shpallet me 3 dhjetor 2022 në Klubin e
Boksit në Prishtinë, dhe mbyllja e ekspozitës së finalistëve të “Artistët e së nesërmes” 2022 do
të jetë me 10 dhjetorë 2022.
Fituesi/ ja i/e çmimit “Artistët e së nesërmes” 2022 do të shpërblehet me qëndrim dy mujor në
Nju Jork, SHBA, në programin rezidencial për artistë në Residency Unlimited, gjatë periudhës
prill/maj 2023, dhe ekspozitë personale në kuadër të programit vjetor të ekspozitave të Stacion
– Qendra per Art Bashkëkohor Prishtinë të vitit 2024.
Çmimi “Artistët e së nesërmes” është çmimi kryesor për art për artistët e rinj bashkëkohor në
Kosovë i organizuar në bashkëpunim me Residency Unlimited në New York dhe The Trust for
Mutual Understanding në New York.
Qëllimi i çmimit “Artistët e së nesërmes”, i organizuar në Kosovë nga Stacion – Qendra për Art
Bashkëkohor Prishtinë, është që të ofrojë mbështetje artistëve të rinj dhe të lehtësoj vazhdimin
e punës së tyre duke i zhvendosur ata nga një rol i margjinal në një rol qendror në shoqëri.
Çmimi “Artistët e së nesërmes” është pjesë e programit të çmimeve për artistët e rinj pamor –
YVAA (Young Visual Artists Awards) – që është një rrjet i dhjetë çmimeve të ngjashme nga
Evropa Qendrore dhe Lindore, dhe i cili u themelua në vitin 1989 në Çekosllovaki nga Kryetari
Vaclav Havel, Wendy Luers dhe artistët disidentë, që kishin për qëllim përkrahjen e ngritjes dhe
zhvillimit të artit bashkëkohor dhe shoqërisë civile.
Qëllimi i Kryetarit Havel, organizatorëve dhe themeluesëve të Çmimeve YVAA ishte të
shpërblejnë artistët e rinj me një rezidencë artitike në SHBA, dhe për t’i ekspozuar ata në botën
jashtë vendeve të tyre dhe për të teksuar rolin e kulturës në demokratizimin e shoqërisë dhe
rolin e kulturës në shoqërinë civile. Ata themeluan një garë transparente dhe të hapur vjetore,
që vlerësohej nga juritë e pavarura dhe që ndrroheshin, pa nepotizëm dhe favorizim. Ky mision
themelues dhe kjo kornizë programore, për të përkrahur artin bashkëkohor, për të njohur dhe
shpërblyer ekselencën artsitike, për të ngjizur shkëmbimin kulturor dhe për të ndërtuar
kapacitetin e institucioneve të pavarura të artit dhe shoqërisë civile, janë edhe udhërrëfyes për
Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë për organizmin e çmimit “Artistët e së
nesërmes”.
Në vitin 2015, Residency Unlimited (RU) u angazhua si organizator i programit YVAA dhe
nikoqir i programit rezidencial në Nju Jork. Në shtator të vitit 2015, Stacion – Qendra për Art
Bashkëohor Prishtinë është ftuar për të marrë përsipër organizmin dhe udhëheqjen e çmimit
“Artistët e së nesërmes” në Kosovë, duke filluar me edicionin e parë të vitit 2016.
Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë synon të rrisë potencialin dhe ndikimin e
çmimit “Artistët e së nesërmes” në zhvillimit e gjithmbarshme në artin bashkëkohor, në tërë
territorin e Kosovës.
+
Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë
Çmimi “Artistët e së nesërmes” 2022
Puna kuratoriale: Albert Heta dhe Vala Osmani
Arkitektura e ekspozitës: Vala Osmani
09/11/2022 – 10/12/2022
Shpallja e fituesit: 03/12/2022, ora: 19:00
Mbështetësit kryesor të çmimit “Artistët e së nesërmës” 2022 janë: Trust for Mutual
Understanding (TMU), Komuna e Prishtinës, x-print, DZG, SYRRUSH dhe Vidasus.
+
Nagrada Umetnici Sutrašnjice 2022: Razgovor kroz izložbu sa Mimoza Sahiti, Valjdrin Tači,
Agrina Vlasaljiu.
Četvrtak, 1. decembar 2022, 19.00 časova
Adresa: Bokserski klub, Mark Isaku 8, 10000 Priština
Stacion – Centar za savremenu umetnost u Prištini sa zadovoljstvom poziva publiku da prošeta
kroz izložbu Nagrade Umetnici Sutrašnjice 2022.
Događaj ima za cilj da stvori prostor za diskusiju sa javnošću o radovima i umetničkoj praksi
umetnika finalista Nagrade Umetnici sutrašnjice 2022, njihovom istraživačkom procesu, iskustvu
tokom trajanja izložbe i povezanosti izložbe sa drugim društvenim dimenzijama.
Proglašenje pobednika: 03/12/2022, 19:00
Nagrada Umetnici Sutrašnjice je jedinstveni projekat koji pruža mladim vizuelnim umetnicima
ispod 35 godina starosti, priliku da stvaraju nova umetnička dela, budu deo prilagođenog
obrazovnog procesa, imaju sastanke i prezentacije za internacionalni žiri visoko cenjenih
profesionalaca, imaju zajedničku izložbu sa finalistima, kustosiranu od strane kustoskog tima
Staciona – Centra za savremenu umetnost Priština, i postanu deo programa umetnika u
rezidenciji u Sjedinjenim Američkim Državama, da iskuse dinamičnu umetničku scenu Njujorka
za vreme dvomesečnog boravka u Residency Unlimited. Po povratku iz SAD-a, dobitnik
nagrade biće deo godišnjeg izlagačkog programa u Stacion – Centru za savremenu umetnost
Priština sa samostalnom izložbom u Bokserskom klubu u Prištini.
Dobitnik/ca nagrade Umetnici sutrašnjice, po povratku iz SAD-a, imaće samostalnu izložbu u
Stacion – Centru za savremenu umetnost Priština, kao deo izlagačkog programa institucije i
programa nagrade Umetnici Sutrašnjice.
Žiri nagrade „Umetnici sutrašnjice“ 2022 sačinjen od Anne Barlow, direktorka TATE St Ives,
Miljana Dunđerin, umetnica, direktorka privatnog Kulturnog centra „Akvarijus“, Laura Raicovich,
književnica, kustos, Bernhard Rudiger, umetnik, profesor na Ecole Nationale des Beaux Arts u
Lionu, Driton Seljmani, umetnik, izabrao je tri finalista nagrade „Umetnici sutrašnjice“ 2022,
Mimozu Sahiti, Valjdrina Tači, Agrinu Vlasaljiu.
Prva finalistkinja je Mimoza Sahiti, koja je rođena i odrasla u Ofenbahu, Nemačka. Studirala je
ekonomiju do 2018. godine, a od oktobra 2022. godine počela je da studira slikarstvo na
Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Tokom prvih studija ekonomije počela je da slika arilom, a
godinu dana slika uljem u netradicionalnom eksperimentalnom i pomalo improvizovani način.
Tokom svog boravka na Kosovu od 2020. do 2022. godine izlagala je u nekoliko prostora u
Prištini, Gnjilanu i učestvovala na Manifesti 14, u Muzeju savremene umetnosti u Sofiji,
Bugarska, a sada je i deo kolekcije u Nacionalnoj galeriji Prištine.
Sirovi i živopisni radovi Mimoze Sahiti osporavaju tradicionalne konvencije u slikarstvu.
Prenoseći izvestan bes kroz samu površinu same boje, njen rad odražava žestoki feminizam
koji podupire njen pristup kapitalizmu, identitetu, ličnoj i kolektivnoj traumi. U njenim prikazima
ljudske figure, osećaj straha i ranjivosti odražava njenu zabrinutost oko statusa žena u društvu i
nesigurne prirode ljudskog postojanja uopšte.
Drugi finalista, Valjdrin Tači, je rođen 1994. godine u Skenderaj. Diplomirao je na Fakultetu
umetnosti u Prištini 2019. godine, smer slikarstvo. Njegova umetnička praksa obuhvata
slikarstvo, skulpturu i konceptualnu umetnost. Tači je dao veliki doprinos kosovskoj umetničkoj
sceni u poslednjih 5 godina. Dobitnik je dve prestižne nagrade: prvo mesto na Muslim Mulliqi
Biennale (2018) i prvo mesto nagrade Mladi umetnici (2019). Krajem 2020. preselio se u Berlin,
gde i danas živi i radi između Berlina i Prištine.
Izabrane izložbe: Pleasures, Basement Art Space, Tirana (2022)/ Manifesta 14 (2022)/ Interna,
Hapesira Room 5 – Open Studio (2022)/ Na osnovu istinitih događaja, Nacionalna umetnička
galerija, Priština (2021)/ Jezik prati zubobolju, Galerija Green Hill, Berlin (2021)/ Nothing Like
Home, galerija LambdaLambdaLambda, Priština (2021)/ Galerija Weserhalle, Berlin (2021)/
GlogauAir Rezidencija, Berlin (2020)/ Nagrada za mlade umetnike, Nacionalna galerija
umetnosti, Priština (2019) )/ Bijenale Gjon Mili, Slike između činjenica i fikcije, Nacionalna
galerija umetnosti, Priština (2019)/ Bijenale Muslim Mulliqi, Nacionalna galerija umetnosti,
Priština (2018)/ It’s been a while since I saw a cloud in the sky, Galeria Motrat, Priština (2018)/
Pristine Blind date, Termokiss, Priština (2018)/ Terapija (2017), External (2018), On Sale (2022)
Javne intervencije sa HAP grupom.
Obuhvatajući slikarstvo, skulpturu, instalacije i intervencije raznih vrsta, delo Vajldrina Tači
inspirisano je filozofijom i egzistencijalizmom, i onim što umetnik smatra apsurdima koji proističu
iz procesa, stanja i događaja u svakodnevnom životu. Njegov trenutni rad se fokusira na ljudski
uticaj na životnu sredinu, spajanje prirodne i veštačke inteligencije te moralne i etičke dileme
koje se javljaju u vezi sa genetskom modifikacijom.
Treća finalistkinja Agrina Vlasaljiu je rođena 8. avgusta 1990. godine u Prištini, ali je odrasla u
Berlinu u Nemačkoj od svoje druge godine. Između 91′ i 92′ njeni roditelji su odlučili da napuste
Kosovo na neko vreme zbog kritične situacije. Kada se situacija na Kosovu pogoršala i kada je
izbio rat 1998. godine, brzo je postalo jasno da povratak nije bio opcija za to vreme. Uprkos
iskustvu rata iz daleka, Agrinini roditelji su bili pod uticajem ovog događaja. U ranom detinjstvu
iskusila je nemoć svojih roditelja pred ratom i kako se ta okolnost odvijala paralelno sa njihovim
svakodnevnim životom u Nemačkoj. Na njen život u Nemačkoj je snažno uticalo odrastanje
između albanske i nemačke kulture. Vlasaljiu je u svom osnovnoškolskom uzrastu pohađala
nemačku školu, a jednom nedeljno i albansku školu u Berlinu, koju su uglavnom organizovali
ljudi koji su takođe izbegli sa Kosova, kako bi se mlađe generacije povezale sa jezikom i
kulturom. U ranoj mladosti postalo joj je jasno da svoju profesiju vidi u kreativnom i umetničkom
polju. Po završetku srednje škole 2010. godine radila je na prijavama na umetničkim
univerzitetima u Nemačkoj i započela studije umetnosti na Univerzitetu umetnosti (UDK)
2011/12. u kombinaciji sa studijama geografije na Humboldt univerzitetu (HU) u Berlinu.
U UDK je studirala od trećeg semestra u klasi Ursule Nojgebauer, gde je i magistrirala krajem
aprila 2022. U Ursulinoj klasi su izučavali konceptualne strategije umetnosti i percepciju
prostora mešovitim medijima. Zajedno sa studentima i promenljivim predavačima kao što su
Klemens Kraus (lekar i umetnik), Frederik Foert (umetnik), Thorsten Goldberg (umetnik u
javnom prostoru) i Viebke Hahn (kustos), organizovali su brojne izložbe i razmene sa drugim
klasama. Pored redovnih i godišnjih izložbi na kraju semestra u zgradi UDK, realizovali su
zajedničke projekte i izložbe u Berlinu, Beču i Šangaju.
Van razrednih izložbi učestvovala je u raznim projektima u Berlinu, Hildeshajmu i Beču u
poslednjih nekoliko godina, gde su bili izloženi neki od njenih najnovijih radova, koji se
uglavnom fokusiraju na polje feminističkih diskursa. Pod uticajem odrastanja između dve
kulture, ona istražuje potragu za identitetom i domom, pitanje uloge žene i stalno preispitivanje
normi. Njeni radovi osciliraju između slikarstva, skulpture i instalacije.
Agrina Vlasaljiu, pojmove domovine i zavičaja razmatra iz dijasporske perspektive. U njenom
radu istražuju se teme raseljavanja, čežnje i sećanja kroz upućivanje na usmenu istoriju i folklor,
kao i na zamišljene domaće enterijere. Određeni humor takođe prožima neke od njenih radova,
stvarajući opipljivu intimnost sa svojim gledaocima, dok istovremeno skriva mračniju
anksioznost iza feminističkog gesta.
Dobitnik/ca nagrade Umetnici sutrašnjice 2022 biće proglašen/a 3. decembra 2022. u
Bokserskom klubu u Prištini, na zatvaranju izložbe Nagrade Umetnici sutrašnjice 2022.
Dobitnik/ca će biti nagrađen/a dvomesečnim umetničkim rezidencijalnim programom u
Residency Unlimited, Njujork, SAD u periodu april – maj 2023. godine i samostalnom izložbom u
okviru godišnjeg programa Stacion – Centra za savremenu umetnost Priština 2024. Godine.
Umetnici sutrašnjice je ključna nezavisna nagrada, organizovana u saradnji sa Residency
Unlimited u Njujorku, podržana je od strane fonda Trust for Mutual Understanding u Njujorku.
Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština ima za cilj da unapredi potencijal i uticaj
nagrade Umetnici sutrašnjice u generalnom razvoju savremene umetnosti širom teritorije
Kosova.
Nagrada Umetnici sutrašnjice, deo je Young Visual Artists Awards programa – mreže deset
sličnih nagrada organizovanih širom centralne i istočne Evrope, osnovane 1989. godine u
Čehoslovačkoj od strane predsednika Vaclava Havela i disidentnih umetnika sa namerom da
podrže nastajanje i razvoj savremene umetnosti i civilnog društva.
Namera predsednika Havela, Wendy-ja W. Luersa, američkih organizatora i osnivača bila je da
nagrade mlade umetnike boravkom u SAD-u – kako bi ih otkrili spoljnom svetu – i podvukli ulogu
kulture u demokratizaciji i civilnom društvu. Stvorili su otvoreno i transparentno godišnje
takmičenje, ocenjeno od strane nezavisnog i promenljivog žirija bez nepotizma i favoritizma.
Ova osnivačka misija i programski okvir – da se promoviše savremena umetnost, prepozna i
nagradi umetnička izvrsnost, podstiče kulturna razmena i izgradi kapacitet lokalnih NVO-a i
civilnog društva – je takođe vodič za Stacion – Centar za savrmenu umetnost Priština da
implementira nagradu Umetnici sutrašnjice na Kosovu.
Godine 2015. Residency Unlimited (RU) je postao novi domaćin za Young Visual Artists Awards
(YVAA) program u SAD-u.
U septembru 2015. godine, Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština je dobila zadatak
da preuzme vođstvo nagrade Umetnici sutrašnjice (AOT) na Kosovu, počevši sa prvim ciklusom
2016. godine i nadograđujući i prenoseći nasleđe nagrade.
+
Nagrada Umetnici sutrašnjice 2022
Kustosi: Aljbert Heta i Valja Osmani
Arhitektura izložbe: Valja Osmani
09/11/2022 – 10/12/2022
Proglašenje pobednika: 03/12/2022, 19:00
Glavni sponzori nagrade nagrade Umetnici sutrašnjice 2022. godine. su: Trust for Mutual
Understanding (TMU), Opština Priština, x-print, DZG, SYRRUSH I Vidasus.
+
Artists of Tomorrow Award 2022: Exhibition walkthrough with Mimoza Sahiti, Valdrin Thaqi,
Agrina Vllasaliu
Thursday, December 1, 2022, 7:00 p.m.
Venue: Boxing Club, Mark Isaku 8,10000 Prishtina, Republic of Kosovo
Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina is pleased to invite the public to walkthrough the
exhibition Artists of Tomorrow Awards 2022.
The event aims to create space for discussion with the public about the works and artistic
practice of the finalist artists of the Artists of Tomorrow Award 2022, their research process, the
experience during the process of the exhibition and the connection of the exhibition with other
social dimensions.
Announcement of the winner: 03/12/2022, 19:00
The Artists of Tomorrow Award is a unique project which provides young visual artists under the
age of 35 the opportunity to produce new artwork, be part of a tailored education process, have
meetings and presentations for an international jury of highly acclaimed professionals, have a
joint exhibition with the finalists, curated by the curatorial team of Stacion – Center for
Contemporary Art Prishtina, and become part of an artist in residency program in United States
to experience New York’s dynamic art scene for a two month residency at Residency Unlimited.
Upon their return from the US, they will become part of the annual program of Stacion – Center
for Contemporary Art Prishtina with a solo exhibition that will be hosted at The Boxing Club in
Prishtina.
The Artists of Tomorrow Award is part of the Young Visual Artists Awards program – a network of
ten similar awards organized throughout Central and Eastern Europe with the intention of
supporting the emergence and development of contemporary art and civil society.
The jury of the Artists of Tomorrow Award 2022, comprised of Anne Barlow, the director of the
TATE St Ives, Miljana Dunđerin, artist, director of the private Cultural Center “Akvarijus”, Laura
Raicovich, writer, curator, Bernhard Rüdiger, artist, professor at École Nationale des Beaux Arts
in Lyon, Driton Selmani artist, has selected three finalists to the Artists of Tomorrow Award 2022
Mimoza Sahiti, Valdrin Thaqi, Agrina Vllasaliu.
Mimoza Sahiti was born and raised in Offenbach, Germany. She did study Economics until 2018
and started her studies in painting at the academy of fine arts in vienna since October 2022.
During her first studies in Economics she started painting with aryl and since a year she is
painting with oil in an untraditional experimental and somewhat improvised way. During her stay
in Kosovo from 2020 – 2022 she exhibited in several spaces in Pristhina, Gjilan and participated
at Manifesta 14, in the contemporary art museum of Sofia, Bulgaria and is now also part of the
collection in the National Gallery of Prishtina.
Mimoza Sahiti’s was shortlisted for the Artist of Tomorrow Award 2022 for her raw and vibrant
works that challenge traditional conventions in painting. Transmitting a certain rage through the
very surface of the paint itself, her work reflects a fierce feminism that underpins her approach
to capitalism, identity, personal and collective trauma. In her depictions of the human figure, a
sense of fear and vulnerability reflects her concerns around the status of women in society, and
the precarious nature of human existence overall.
Valdrin Thaqi was born in 1994, in Skenderaj. Graduated from the Faculty of Arts in Pristina, in
2019, branch of painting. His artistic practice includes painting, sculpture and conceptual art.
Thaqi made a great contribution to the Kosovar art scene during the last 5 years. He was the
winner of two prestigious awards: the first prize in the Muslim Mulliqi Biennale (2018) and the
first prize Young Artists (2019). At the end of 2020, he moved to Berlin, where he still lives and
works between Berlin and Prishtina.
Selected exhibitions: Pleasures, Basement Art Space, Tirana (2022)/ Manifesta 14 (2022)/
Internal, Hapesira Room 5 – Open Studio (2022)/ Based on true events, National Art Gallery,
Pristina (2021)/ Tongue follows the toothache, Green Hill Gallery, Berlin (2021)/ Nothing Like
Home, LambdaLambdaLambda Gallery, Pristina (2021)/ Weserhalle Gallery, Berlin (2021)/
GlogauAir Residence, Berlin (2020)/ Young Artists Award, National Gallery of Art Pristina
(2019)/ Gjon Mili Biennial, Images between facts and fiction, National Gallery of Arts, Pristina
(2019)/ Muslim Mulliqi Biennial, National Gallery of Arts, Pristina (2018)/ It’s been a while since I
saw a cloud in the sky, Galeria Motrat, Prishtine (2018)/ Pristine Blind date, Termokiss, Prishtine
(2018)/ Therapy (2017), External (2018), On Sale (2022) Public interventions with the HAP
group.
Spanning painting, sculpture, installation and interventions of various kinds, the work of Valdrin
Thaqi is inspired by philosophy and existentialism, and what the artist views as the absurdities
that stem from processes, states and events in daily life. His current work focuses on the human
impact on the environment, the fusing of natural and artificial intelligences, and the moral and
ethical dilemmas that arise in relation to genetic modification.
Agrina Vllasaliu was born on August 8, 1990 in Prishtina but grew up in Berlin, Germany since
she was two years old. Between 91′ and 92′ her parents decided to leave Kosovo for some time
due to the critical situation. When the situation in Kosovo became worse and war broke out in
1998, it quickly became clear that returning was not an option for that time. Despite the
experience of the war from afar, Agrina’s parents were influenced by this event. In her early
childhood, she experienced the powerlessness of her parents in the face of the war and how
this circumstance took place parallel to their everyday life in Germany. Her life in Germany was
strongly influenced by growing up between the Albanian and German cultures. In her
elementary school age, Vllasaliu attended the German school and once a week also the
Albanian school in Berlin, which was mostly organized by people who had also fled Kosovo, in
order to give the younger generations a connection to the language and the culture. At an early
age, it became clear to her that she saw her profession in the creative and artistic field. After
graduating from high school in 2010, she worked on her applications to art universities in
Germany and began her art studies at the University of the Arts (UDK) in 2011/12 in
combination with geography studies at the Humboldt University (HU) in Berlin.
In the UDK, she studied since the third semester in the class of Ursula Neugebauer, where she
graduated with a master’s degree at the end of April 2022. In Ursula’s class, they studied
conceptual strategies of art and the perception of space with mixed media. Together with the
students and changing lecturers such as Clemens Krauss (medical doctor and artist), Frederick
Foert (artist), Thorsten Goldberg (artist in public space) and Wiebke Hahn (curator), they
organized a number of exhibitions and exchanges with other classes. In addition to the regular
and annual exhibitions at the end of the semester in the UDK building, they realized joint
projects and exhibitions in Berlin, Vienna and Shanghai.
Agrina Vllasaliu considers notions of home and homeland from a diasporic perspective. In her
work, the topics of displacement, longing, and memory are explored through references to oral
histories and folklore, as well as imagined domestic interiors. A certain humour also pervades
some of her works, creating a palpable intimacy with her viewers while at the same time belying
a darker anxiety behind the feminist gesture.
The winner will be awarded with a two-month artist residency program in New York, US, at the
Residency Unlimited in the period of April/ May 2023, and a solo exhibition within the annual
program of Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina for 2024.
The Artists of Tomorrow Award is a pivotal independent award, organized in cooperation with
Residency Unlimited in New York, supported by The Trust for Mutual Understanding in New
York.
The Artists of Tomorrow Award is part of the Young Visual Artists Awards program – a network of
ten similar awards organized throughout Central and Eastern Europe founded in 1989 in
Czechoslovakia by President Vaclav Havel and dissident artists with the intention of supporting
the emergence and development of contemporary art and civil society.
The intention of President Havel, Wendy W. Luers, the US organizers and founders was to
award young artists with a US residency – that is to expose them to the outside world – and to
underscore the role of culture in democratization and civil society. They established an open and
transparent annual competition judged by an independent and changing jury without the
nepotism and favoritism. This founding mission and programmatic framework – to promote
contemporary art, recognize and award artistic excellence, foster cultural exchange, and build
capacity of local art NGO’s and civil society – is also a guide for Stacion – Center for
Contemporary Art Prishtina to implement The Artists of Tomorrow Award in Kosovo.
In 2015 Residency Unlimited (RU) became the new host of the Young Visual Artists Awards
(YVAA) program in the US.
In September 2015, Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina was tasked to assume
leadership of the Artist of Tomorrow Award (AOT) in Kosovo starting with the first cycle in 2016
and with building upon and carrying forward the legacy of the Award.
Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina aims to enhance the potential and influence of
The Artists of Tomorrow Award in the general developments in contemporary art in the whole
territory of Kosovo.
+
Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina
The Artist of Tomorrow Award 2022
Curatorial work: Albert Heta and Vala Osmani
The architecture of the exhibition: Vala Osmani
09/11/2022 – 10/12/2022
Announcement of the winner: 03/12/2022, 19:00
Main supporters of the Artists of Tomorrow Award 2022 are Trust for Mutual Understanding
(TMU), Municipality of Prishtina, x-print, DZG, SYRRUSH and Vidasus.
The complete information for the Artists of Tomorrow Award 2022, can be found on the website
of Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina
https://stacion.org/en/Artists-of-Tomorrow-2022 and other social media pages of the institution.
https://www.facebook.com/stacion.org/
https://www.facebook.com/info.at.stacion.org/
https://www.instagram.com/stacion_cca_prishtina/

https://www.youtube.com/channel/UCBl4sVW0ykZo_10MGcW516Q
www.stacion.org

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button