Lajme

“Sheiku” Alabbar tregon detaje nga Porti i Durrësit: Do t’i jap botës një ‘Monako’ tjetër!

Unë jam duke bërë diçka që nuk është bërë kurrë më parë, kurrë”-kështu shprehet investitori arab Mohamed Alabbar për projektin e Portit të Durrësit.

Kjo “diçka” është projekti spektakolar 2.5 miliardë dollarësh i Durres Yachts dhe Marina në Shqipëri, i zhvilluar nga Grupi i kompanive të tij Eagle Hills. Kur të përfundojë, do të jetë marina më e madhe e superjahteve ndonjëherë në Mesdhe dhe një transformim i plotë i një pjese të bregdetit shqiptar në qytetin e Durrësit.

Vizioni i Alabarit për Shqipërinë

Bota ka nevojë për më shumë se një Monako, dhe këtu do të jetë,” thotë ai, duke shtuar: “Unë e dua Monakon, por është kaq i vogël dhe kërkesa është kaq e lartë.Kështu që këtu është premtimi im: Unë do t’i jap botës një Monako tjetër.”

Shenjat e para tregojnë se ai do të ketë më shumë se sukses. Projekti po hartohet si “një nga qytetet e reja më të qëndrueshme, duke përfshirë praktika miqësore me mjedisin, hapësira të gjelbra dhe teknologji inteligjente për të reduktuar ndotjen e ajrit dhe emetimet e CO2”.

Zhvillimi do të akomodojë jahte dhe superjahte deri në 120 m, së bashku me hotele, rezidencat private, shëtitore, dyqane, restorante dhe argëtim. Ai do të përfshijë gjithashtu terminalin e parë të Shqipërisë për linjat ndërkombëtare të lundrimit.

Më shumë se 80,000 metra katrorë parqe dhe hapësira të hapura, dhe 170 dyqane tregtare, po planifikohen gjithashtu. Por është më shumë se thjesht fjalë, si çdo zhvillim, varet nga numrat.

“Është një fakt me të cilin askush nuk mund të debatojë, se prona pranë ujit është rreth 35% më e lartë në vlerë. Jo vetëm pika të tilla janë të kufizuara në mbarë botën, por ka zona shumë të kufizuara në Mesdhe ku mund të bësh diçka të tillë. Dhe shumë thjesht, të jetosh pranë ujit dhe jahteve është një mënyrë jetese e pabesueshme”, thotë Alabbar.

Projekti po ndërtohet në Durrës, një nga qytetet më të vjetra të Shqipërisë, i themeluar në vitin 627 p.e.s. “Shqipëria është sekreti i fundit në Europë. Njohuritë e mia të mëparshme më kanë shërbyer mjaft mirë që mund të bëj diçka që nuk është bërë kurrë më parë.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button