BotaRajoni

BE çon Poloninë në Gjykatën Europiane të Drejtësisë për shkelje të ligjeve – Abc News

schedule14:30 – 15 Shkurt, 2023

Komisioni Europian ka dërguar Poloninë në gjyq për vendimet e gjyqtarëve polakë të konsideruar nga ekspertët si një “Polexit” që minojnë rrënjësisht rendin ligjor të BE-së.

Vendimi vjen ndërsa qeveria nacionaliste e djathtë polake po lufton për të siguruar 35.4 miliardë euro nga fondet e rimëkëmbjes së Covid të BE-së që janë ngrirë për shkak të shqetësimeve në lidhje me gjykatat e ndikuara nga qeveria.

Hapi i fundit ligjor rrit presionin mbi qeverinë polake, e cila do të mbajë zgjedhjet këtë vjeshtë dhe që po përpiqet të bindë autoritetet e BE-së të lëshojnë miliarda grante dhe kredi.

Çështja ligjore e BE-së është një përgjigje ndaj një vendimi në korriku të 2021 të gjykatës kushtetuese të Polonisë që i shpalli masat e vendosura nga GJED si jokushtetuese.

Ekspertët ligjorë e kanë përshkruar vendimin e korrikut 2021 si “Polexit ligjor” që mund të sinjalizojë një hap të parë drejt largimit të Polonisë nga Bashkimi, pavarësisht nga sondazhet që tregojnë popullaritetin e BE-së në të gjithë vendin.

Komisioni ndërmorri veprime ligjore kundër Polonisë në dhjetor 2021, por vetëm tani ka vendosur ta dërgojë Varshavën në GJED, pas më shumë se një viti diskutimesh të pafrytshme.

Duke shpallur vendimin të mërkurën, Komisioni tha se gjykata kushtetuese e Polonisë kishte shkelur ligjin e BE-së dhe qeveria nuk kishte arritur të adresonte shqetësimet e saj.

/abcnews.al
Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button