BotaRajoni

Historia që fshihet prapa shtëpisë më të izoluar në botë – Abc News

Në pjesën jugore të Islandës, ka disa ishuj të vegjël, shumica e tyre janë të papopulluar, por një nga të gjithë bie në sy. Ishulli i vogël me emrin Elliðaey u bë i famshëm në shekullin e 21-të për shkak të një shtëpie që ndodhet në mes të tij. Nëse jeni mjaft i vjetër, duhet të keni hasur në një foto të një shtëpie të largët në një ishull të izoluar, shumë njerëz ende mendojnë se ajo është fotoshopuar.

Historia pas shtëpisë

Shtëpia u ndërtua në vitet 1930 nga pesë familje që jetonin përgjithmonë në ishull, duke mbijetuar nga gjuetia e zogjve dhe peshkimi. Nuk dihen shumë informacione për familjet që kanë jetuar atje në shekullin e 20-të, por me siguri atyre nuk u pëlqente të komunikonin me të huajt. Ndërsa arkipelagu Vestmannaeyjar, që strehon 18 ishuj të tillë, është mjaft i popullarizuar pasi tre nga ishujt e tij janë të populluar, ky nuk ishte rasti në fillim të viteve 1900.

Këta ishuj janë parë gjithmonë si të bukurinë e Islandës, por meqenëse ato janë bosh me pak ose aspak bimësi apo arkitekturë të tjera interesante natyrore, peshkatarët që ishin të vetmit njerëz që i panë ato deri në vitet 1970 nuk do të humbnin kohën e tyre duke eksploruar këto toka. Fotografia kryesore që qarkullon në internet është e ngjashme me foton e parë të paraqitur në këtë artikull, e cila në fakt e bën ishullin të duket shumë i vogël, por kjo nuk është as gjysma e ishullit.

I gjithë ishulli është rreth 110 hektarë (0,4 km katror) dhe e vetmja kafshë e egër që strehon është një lloj zogu nordik i quajtur puffin, i cili është mjaft delikatesë. Kjo është arsyeja pse në vitet 1990, shtëpia e zbrazët u adoptua nga gjuetarët vendas të kufomave, ku ata do të qëndronin vetëm disa ditë derisa të mbaronte gjuetia, duke e kthyer shtëpinë në një shtëpizë gjuetie. Shtëpia nuk ka as rrymë, as ujë të rrjedhshëm, megjithatë ka një sistem kompleks që mbledh shiun i cili mund të përdoret për pije ose larje. Shtëpia pavarësisht vjetërsisë dhe mungesës së mirëmbajtjes është në gjendje shumë të mirë./abcnews.al
Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button