BotaRajoni

Zbulohet një insekt i rrallë i epokës Jurassic në SHBA – Abc News

Në vitin 2012, Michael Skvarla po shkonte në një Walmart në Arkansas për të bërë pazar kur vuri re një insekt të madh në anë të ndërtesës.

Hapësira e krahëve të saj ishte gati dy centimetra e gjerë. Skvarla studion insektet, kështu që ai e mori në shtëpi, dhe pas disa kohëve e harroi atë.

Por në vitin 2020, ai ua tregoi atë studentëve të tij në klasë. Ata e kuptuan se ishte diçka shumë më e rrallë se sa pritej, ishte një lidhëse gjigante.

Ai kishte gjetur një insekt që nuk ishte parë në Amerikën e Veriut lindore për 50 vjet.

Skvarla, tani drejtor i Laboratorit të Identifikimit të Insekteve të Universitetit Penn State, së fundmi bashkëautor i një punimi në lidhje me zbulimin, ua tregoi atë studentëve në një klasë online.

Ai më vonë konfirmoi zbulimin përmes analizës molekulare.

Lacewing gjigant, ose Polystoechotes punctata, është një insekt i madh nga epoka Jurassic. Dikur ishte i përhapur, por u zhduk në mënyrë misterioze nga Amerika e Veriut lindore diku në vitet 1950.

Shkencëtarët dyshojnë se zhdukja mund të ketë qenë për shkak të ndotjes, dritës artificiale, grabitqarëve jo-vendas ose një sërë faktorësh të tjerë.

Lidhja gjigante e Skvarla shënon herën e parë që kjo specie është zbuluar ndonjëherë në Arkansas. Ai sugjeron se mund të ketë popullata relike të këtij insekti të madh, të epokës Jurassic, ende për t’u zbuluar.

Ky Arkansas Walmart ndodhet në malet Ozark. Zona nuk është studiuar mirë, por mund të jetë një pikë e nxehtë biodiversiteti, sipas Skvarla dhe bashkëautorit tij J. Ray Fisher i Universitetit Shtetëror të Mississippi.

Është një vend ideal për një insekt të madh dhe të dukshëm, aty mund të fshihen pa u zbuluar, thonë ata. Shembulli i Skvarla mund të nënkuptojë se ekziston “një popullsi e rrallë, insektesh që ka mbijetuar dhe po i shmangen zbulimit dhe zhdukjes”. Ai shpreson se zbulimi mund të çojë në më shumë.

“Një zbulim si ky vërtet thekson se edhe në një situatë të vështirë, ka ende një numër të madh zbulimesh për të bërë rreth insekteve,” thotë ai. /abcnews.al
Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button