Show-Biz

Studiuesit zbulojnë detaje të reja rreth problemeve shëndetësore dhe sekreteve familjare të Beethoven gati 200 vjet pas vdekjes së tij

Gati 200 vjet pas vdekjes së Ludwig van Beethoven, studiuesit nxorrën ADN-në nga fijet e flokëve të tij, duke kërkuar të dhëna për problemet shëndetësore dhe humbjen e dëgjimit që e mundonin atë.

Ata nuk ishin në gjendje të hapnin rastin e shurdhimit të kompozitorit gjerman ose sëmundjeve të rënda të stomakut. Por ata gjetën një rrezik gjenetik për sëmundje të mëlçisë, plus një infeksion të hepatitit B që dëmton mëlçinë në muajt e fundit të jetës së tij.

Këta faktorë, së bashku me pirjen e tij kronike, ndoshta ishin të mjaftueshëm për të shkaktuar dështimin e mëlçisë që besohet gjerësisht se e ka vrarë atë, sipas një studimi të botuar të mërkurën në revistën Current Biology, shkruan AP News.

Foto: Beethoven-Haus Bonn

Kjo e diel shënon 196-vjetorin e vdekjes së Bethoven-it në Vjenë, më 26 mars 1827, në moshën 56-vjeçare. Vetë kompozitori shkruante se donte që mjekët t’i studionin problemet e tij shëndetësore pas vdekjes.

“Me Bethovenin në veçanti, është rasti që ndonjëherë sëmundjet e kufizojnë shumë punën e tij krijuese. Dhe për mjekët, ka qenë gjithmonë një mister se çfarë ishte me të vërtetë pas saj”, tha autori i studimit Axel Schmidt, një gjenetist në Spitalin Universitar të Bonit në Gjermani.

Që nga vdekja e tij, shkencëtarët janë përpjekur prej kohësh të bashkojnë historinë mjekësore të Beethoven dhe kanë ofruar një sërë shpjegimesh të mundshme për sëmundjet e tij të shumta.

Tani, me përparimet në teknologjinë e lashtë të ADN-së, studiuesit kanë qenë në gjendje të nxjerrin të dhëna gjenetike nga fijet e flokëve të Beethovenit që ishin prerë dhe ruajtur si kujtime. Ata u fokusuan në pesë fije floku që janë “pothuajse me siguri autentike”, që vijnë nga i njëjti mashkull evropian, sipas studimit.

Foto: AP News

Ata shikuan gjithashtu tre fije floku të tjera historike, por nuk ishin në gjendje të konfirmonin se ato ishin në të vërtetë të Beethovenit. Testet e mëparshme në njërën prej këtyre fijeve sugjeruan se Beethoven kishte helmim nga plumbi, por studiuesit arritën në përfundimin se mostra ishte në të vërtetë nga një grua.

Pas pastrimit të flokëve të Beethovenit, shkencëtarët i shpërndanë copat në një tretësirë ​​dhe gjetën copa të ADN-së, tha autori i studimit Tristan James Alexander Begg, një antropolog biologjik në Universitetin e Kembrixhit.

Nxjerrja e gjeneve ishte një sfidë, pasi ADN-ja në flokë copëtohet në fragmente të vogla, shpjegoi autori Johannes Krause, një paleogeneticist në Institutin Max Planck të Gjermanisë për Antropologjinë Evolucionare.

“Por përfundimisht, pasi përdorën pothuajse 3 metra flokë të Beethovenit, ata ishin në gjendje të bashkonin një gjenom që ata mund ta “kuizonin” për shenja të sëmundjes gjenetike”, tha Krause.

Foto: AP News

“Ndërsa studiuesit nuk gjetën ndonjë shenjë të qartë gjenetike të asaj që shkaktoi problemet gastrointestinale të Beethoven, ata zbuluan se sëmundja celiac dhe intoleranca ndaj laktozës nuk ishin shkaqe të mundshme. Në të ardhmen, gjenomi mund të ofrojë më shumë të dhëna ndërsa mësojmë më shumë se si gjenet ndikojnë në shëndetin”, tha Begg.

Hulumtimi çoi gjithashtu në një zbulim befasues: Kur ata testuan ADN-në nga anëtarët e gjallë të familjes së zgjeruar të Beethoven, shkencëtarët gjetën një mospërputhje në kromozomet Y që kalojnë nga ana e babait. Kromozomet Y nga pesë burrat përputheshin me njëri-tjetrin – por nuk përputheshin me ato të kompozitorit.

“Kjo sugjeron se ka pasur një “ngjarje atësisë jashtë çiftit” diku në brezat përpara se të lindte Beethoven”, tha Begg. “Me fjalë të tjera, një fëmijë i lindur nga një marrëdhënie jashtëmartesore në trungun familjar të kompozitorit”.

“Pyetja kryesore se çfarë e shkaktoi humbjen e dëgjimit të Beethoven është ende pa përgjigje”, tha Dr. Avraham Z. Cooper i Universitetit Shtetëror të Ohajos, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Dhe mund të jetë e vështirë për t’u kuptuar, sepse gjenetika mund të na tregojë vetëm gjysmën e ekuacionit të “natyrës dhe të ushqyerit” që përbën shëndetin tonë.

Por ai shtoi se misteri është pjesë e asaj që e bën Beethoven kaq joshës. /Telegrafi/
Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button